Paranna ostokokemusta ja hanki enemmän palaavia asiakkaita
Lue lisääVerkkokaupan käytettävyys ja asiakkaasi ostokokemus on tärkeässä roolissa verkkokaupan kannattavuuden ja konversion parantamisessa. (Konversiolla tarkoitetaan sitä, kuinka moni sivun kävijöistä myös ostaa verkkokaupasta.) Miellyttävä kokemus verkkokaupassa vaikuttaa siihen, miten hyvin kävijät viihtyvät kaupassa, miten vaivatonta ja miellyttävää ostaminen on ja palaavatko he takaisin kauppaasi, sekä miten innokkaita he ovat suosittelemaan kauppaasi myös muille.
Käytettävyyteen vaikuttaa monet tekijät, kuten kaupan nopeus, selkeys, navigaatio, haku, luotettavuus, tuotearvostelut, kaupan ulkoasu, värimaailma, sisältö, kuvat jne.
Tärkein asia mistä lähteä liikkeelle on kohdeyleisösi tarpeiden ymmärtäminen. On tärkeää pystyä määrittelemään kauppasi kohderyhmät ja pyrkiä ymmärtämään heidän tarpeet ja motiivit. Etenkin isommissa kaupoisssa kohderyhmiä voi olla useita, joten pyri segmentoimaan asiakkaasi mahdollisimman tarkasti ja määrittämään myös näitä yhdistävät tekijät.
Ymmärrätkö tarpeeksi hyvin kohderyhmäsi tarpeet ja motiivit?
Oletko joskus mennyt verkkokauppaan, jossa sinun täytyy miettiä, että onko tämä verkkokauppa, voiko täältä ostaa? Etusivu on kauppasi tärkein näyteikkuna ja ensiksikin sen tulisi kertoa kävijälle, että tämä on verkkokauppa ja täältä voit ostaa tuotteita.
Kertooko kauppasi etusivu että täältä voi ostaa?
Onko viestisi tarpeeksi selvä ja kohderyhmääsi puhutteleva?
Huolehdi siis että tuotteet löytyvät kaupan sisäistä hakua käyttämällä, ei pelkästään tuotenimellä vaan myös yleisimmin käytetyillä hakutermeillä. Kannattaakin siis seurata käyttäjien tekemiä hakuja ja testata löytyykö niillä hakutermeillä oikeita tuotteita.
Palveleeko verkkokauppasi hakutoiminto asiakastasi parhaalla tavalla?
Suodatusta voi verrata hyvään asiakaspalvelijaan kivijalkamyymälässä, se auttaa valitsemaan oikean tuotteen valikoimasta.
Yksi tärkeimpiä suodatuskriteerejä, jotka tulisi myös näyttää aina tuotelistauksissa, tuotesivulla sekä hakutuloksissa on varastotilanne, eli saako tuotteen ostettua.
Esimerkiksi vaatteiden verkkokaupassa on tärkeä pystyä suodattamaan näytettävä tuoteluettelo koon ja värin mukaan. Näin käyttäjä näkee heti listassa hänelle sopivat tuotteet.
Hyödynnätkö suodatusta verkkokaupassasi?
Tuoteryhmien sivut ovat kotisivun jälkeen tärkeimpiä laskeutumissivuja kaupassasi. Riippuen kauppasi kohderyhmästä, voit keskittyä tuoteryhmäsivuilla tarjoamaan hyödyllistä informaatiota tuoteryhmästä, auttaa asiakasta navigoimaan syvemmälle tai korostaa kategorian tunnetta.
Tarjoaako tuoteryhmäsivusi hyödyllistä tietoa?
Laskeutumissivulla tarkoitetaan sivua mille asiakas tulee ulkoisen linkin takaa. Ulkoinen linkki voi olla mainos, hakutulos hakukoneessa tai linkki sosiaalisessa mediassa. Laskeutumissivu voi siis olla mikä tahansa kauppasi sivu, tärkempinä tuotesivut, etusivu ja kategoriasivut. Myös sisältömarkkinoinnin kautta esimerkiksi ohjesivut tai blogisivut.
Tiedätkö mitkä sivut ovat useimmin laskutumissivuja kauppaasi?
Yleisesti ottaen tuotesivujen tulisi olla kattavat ja tarjota hyödyllistä tietoa asiakkaallesi. Niiden sisällön optimointi on tärkeää niin myynnin kuin hakukoneoptimoinnin kannalta. Tuotesivut voivat olla myös tärkempiä laskeutumissivuja kaupassasi. Panosta siis tuotesivujen sisältöön, hyvät ja kattavat tuotekuvat, selkeä ja uniikki tuotekuvaus ja selittävä tuotenimi.
Onko tuotesivuillasi kaikki se mitä asiakkaasi tarvitsee ostopäätöksen tekemiseen?
Nyt kun asiakas on tehnyt ostopäätöksen ja lähtee kassalle maksamaan tilaustaan, on edessä yhä sudenkuoppia jotka on syytä välttää. Ostoprosessi tulee olla läpinäkyvä ja selkeä, ilman ylimääräisiä välivaiheita. Kerro siis asiakkaallesi missä vaiheessa ostoprosessia hän on ja mitä vaiheita on vielä edessä. Pidä ostoprosessi simppelinä ja selkeänä.
Onko ostoprosessi selkeä, ytimekäs ja läpinäkyvä?
Nyt kun asiakas on tehnyt tilauksen ja maksanut tilauksensa, on tavanomaista kiittää tilauksesta ja kertoa että käsittelemme tilauksesi pian. Seuraavaksi tyypillisesti lähetetään tilausvahvistussähköposti ja kun tilaus on käsitelty lähetetään lähetysvahvistus ja seurantakoodi. Tällä kaikella huolehditaan siitä että ettei asiakkaalle jää epävarmuutta, että onko tilaus mennyt perille ja milloin tuote on odotettavissa saapuvaksi.
Hyödynnätkö tilausvahvistussivun lisämyyntimahdollisuudet?
Nyt asiakas on tehnyt tilauksen ja odottelee jo innolla tuotteensa saapumista. Tilaus on nyt syytä saada nopeasti lähetettyä asiakkaalle ja toimitusvahvistus lähetettyä asiakkaalle seurantakoodin kanssa.
Millainen fiilis asiakkaalle jää oston jälkeen? Miten sitä voisi vielä parantaa?
Analytiikka kerää tietoa verkkokaupan käytöstä ja sen avulla voit tutkia mistä asiakkaat tulevat kauppaasi, miten he käyttäytyvät kaupassasi ja mihin kohtaan ostoprosessi mahdollisesti katkeaa.
Analytiikan avulla et kuitenkaan saa suoria vastauksia siihen miksi näin käy. Silloin voit tehdä muutoksia ja kokeilla miten ne vaikuttavat konversioon. Tämä on kuitenkin helposti vähän arpapeliä, jos asiakaskokemusta ei ymmärrä täysin. Käytettävyystutkimuksella saat helposti syvempää ymmärrystä miten ulkopuoliset ihmiset kokevat kauppasi käytettävyyden ja miten kohderyhmäsi kauppaa käyttää ja millaisia kysymyksiä tai ongelmia heille syntyy kauppaa käytettäessä.
Kyselytutkimuksilla voidaan selvittää miten asiakkaasi kokevat kauppasi, mutta niiden ongelman on yleensä se että niihin osallistuu yleensä kaupasta ostaneet henkilöt ja he eivät aina osaa selkeästi selittää millaisia ongelmia / kehityskohteita kaupassa oli.
Käytettävyystutkimuksella saat helposti syvempää ymmärrystä miten ulkopuoliset ihmiset kokevat kauppasi käytettävyyden ja miten kohderyhmäsi kauppaa käyttää ja millaisia kysymyksiä tai ongelmia heille syntyy kauppaa käytettäessä.
Käytettävyystutkimus erittäin hyödyllinen työkalu, kun halutaan selvittää tarkemmin miten verkkokauppa oikeasti toimii. Tutkimuksessa määritellään ensin tärkeimmät ostopolut ja tehtävät mitä testihenkilö kaupassa suorittaa. Testihenkilö suorittaa tehtävät ja tutkimuksen tekijä seuraa tarkasti testihenkilön toimia, kursorin / sormen liikkeitä ja kuuntelee ja kysyy kysymyksiä testin päätteeksi. Näin yleensä jopa 5:llä testihenkilöllä voidaan löytää jopa 95% tärkeimmistä käytettävyyden ongelmista (Nielsen) ja saada niihin myös selkeitä korjausehdotuksia.
Käytettävyys on käyttäjän ja verkkosivun välisen interaktion helppous ja tehokkuus. Se sisältää sivuston navigointia, toiminnallisuuksia ja sisällön löydettävyyttä. Hyvä käytettävyys parantaa käyttäjäkokemusta ja lisää sivuston saatavuutta.
Mobiililaitteiden käytettävyys tarkoittaa sivuston toimivuutta ja käytettävyyttä mobiililaitteilla. Tämä sisältää sivuston responsiivisuuden, näppäimistön ja näytön kokojen soveltuvuuden sekä sivuston nopeuden ja suorituskyvyn.
Käyttäjäkokemus (UX) on käyttäjän ja verkkosivun välinen vuorovaikutus, joka sisältää sivuston ulkoasun, toiminnallisuuden ja sisällön. Hyvä käyttäjäkokemus lisää käyttäjän tyytyväisyyttä ja todennäköisyyttä jäädä sivustolle pidemmäksi aikaa.
Saatavuus tarkoittaa sivuston saavutettavuutta kaikille käyttäjille, mukaan lukien erilaiset esteettömyysvaatimukset. Esimerkiksi sivuston tekstit voidaan lukea näkövammaisille käyttäjille ja sivuston toiminnallisuus voidaan toteuttaa esteettömällä tavalla.
Käytettävyyttä tutkitaan jotta voidaan varmistaa että verkkosivu toimii tehokkaasti ja tehokkaasti kaikilla käyttäjillä. Tutkimuksessa määritellään käyttäjien tarpeet ja käytettävyysongelmat, ja niitä ratkaistaan parantamalla sivuston suunnittelua ja toiminnallisuutta. Käytettävyystutkimuksen tavoitteena on parantaa käyttäjien kokemuksia ja lisätä sivuston saatavuutta ja käytettävyyttä. Se voidaan tehdä käyttäjätestauksilla, analytiikalla ja mittareilla, ja tulokset perustuvat käytännön havaintoihin ja käyttäjien palautteeseen. Käytettävyystutkimus on tärkeä osa verkkosivujen kehittämisprosessia, ja se auttaa varmistamaan että sivusto on selkeä, helppokäyttöinen ja vastaa käyttäjien tarpeita ja odotuksia.
Toimistoni on Jyväskylässä keski-suomessa, josta palvelen asiakkaitani kaikkialla.